Kundsida Södra Holmstorp

Hej ! Här är de gamla kartorna från din trakt. De är anpassade till moderna tryckformat. Du beställer poster via knapparna under respektive karta. Om du skulle vilja beställa en tapet av någon av kartorna är du välkommet att ta kontakt via mail eller kommentarsfältet längst ner på sidan. Din kundsida finns här till den 2023-06-25.

Om du inte redan loggat in kan du göra det under Mitt konto. Där kan du även skapa en inloggning om du inte redan har. Som inloggad är det lätt att hitta tillbaka till din kundsida via länken Din kundsida.
Din kundsida och möjligheten att beställa tryck av kartorna finns kvar i ca 2 månader från att du fått mailet med länken hit.
Om du har frågor eller kommentarer kan du använda kommentarsfältet längst ner på sidan. (Inga kommentarer publiceras). Du måste vara inloggad för att kunna skriva.
De kartor som du väljer att beställa tryck av, kommer hämtas som högupplösta filer från Lantmäteriet. De får då något bättre bildkvalitet än det som visas här.


Karta över delar av Närke Örebro län från 1674

Södra och Norra Holmstorp finns med i kartans övre östra del.


Karta över Örebro härad från 1688

I den nedre centrala delen av kartan finns symboler för gårdarna Södra och Norra Holmstorp under namnet Hålstorp.


Karta över västra delarna av Örebro härad

Kartan sträcker sig från Philipshyttan i norr till Ålsätter i söder. Norra och Södra Holmstorp finns med i nedra östra kanten av kartan. Lantmätaren har rita två hus vid ”Söder Hålstorp” och ett lite större vid ”Når Hålstorp”.


Skattläggning 1784-1785

Skattläggningen av Södra Holmstorp genomfördes 1784-1785. I lantmäteristyrelsens arkiv finns en renritad variant av kartan från detta. I Lantmäterimyndighetens arkiv finns originalkartan.

Skattläggning av Södra Holmstorp från 1784 i Lantmäteristyrelsens arkiv
Skattläggning av Södra Holmstorp från 1784 i Lantmäterimyndighetens arkiv

Laga skifte av Södra Holmstorp 1921

1921 genomfördes ett laga skifte av Södra Holmstorp. Kartan från detta har ett mycket långsträckt format, som inte passar det möjliga tryckformaten. Den finns därför att beställa som poster i två varianter. Dels med enbart den östra delen, där gården och ägorna närmast denna finns med. Dels en variant där kartan beställs i två delar som går lite omlott och kan därför monteras ihop om man vill.


Häradsekonomiska kartan från 1864-1867

Södra Holmstorp ligger nära gränsen mellan två kartblad av den häradsekonomiska kartan. På kartbladet Tysslinge med beteckningen J112-72-25 ligger gården Södra Holmstorp, nära södra kanten av kartan. Kartbladet söder om detta har beteckningen Vinteråsa J112-64-5.